Jak dobrać olej do typu włosów, najlepsze oleje do włosów

Włosy są martwą tkanką, która nie ma możliwości regeneracji, pogrubienia się czy wzrostu na długości. Wyrastają ze skóry głowy, z cebulek włosowych...
Zobacz

Jaki tłuszcz najlepszy do smażenia na diecie?

Osoby dbające o linię bardzo często ograniczają spożycie tłuszczu aż za bardzo. Wynika to z faktu, iż jest to bezsprzecznie najbardziej kaloryczny składnik...
Zobacz

Jakie tłuszcze roślinne nadają się do smażenia?

Na półkach sklepowych mamy ogromy wybór olejów. Warto więc wiedzieć, jakie tłuszcze nadają się do smażenia i obróbki termicznej potraw. Najpopularniejsze są...
Zobacz

Gamma-glutamylotranspeptydaza, badanie

Gamma-glutamylotranspeptydaza, w skrócie GGTP jest jednym z głównych enzymów wątrobowych i odpowiada przede wszystkim za rozkład aminokwasów. Oznacza się go...
Zobacz

Kannabidiol (CBD) – czym jest i gdzie znajduje zastosowanie?

Na polskim rynku coraz więcej jest sklepów zajmujących się sprzedażą asortymentu z zawartością CBD. Oferowane są oleje CBD posiadające mnogość prozdrowotnych...
Zobacz

Mononukleoza - co to?

Ta zakaźna choroba często nazywana jest „chorobą pocałunków”, ponieważ wywołuje ją wirus Epsteina-Barr przenoszony przez ślinę. Mononukleoza co...
Zobacz

Podział tłuszczów nienasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podział zdrowych tłuszczów opiera się w szczególności o klasyfikację na podstawie ilości podwójnych wiązań między atomami węgla budującymi ich strukturę...
Zobacz

Najlepsze naturalne oleje do masażu

Od starożytnych czasów wiadomo, iż dzięki regularnym masażom zachowujemy zdrowie, skóra staje się bardziej jędrna, a mięśnie nabierają elastyczności...
Zobacz

Topinambur, co to?

Topinambur to roślina bulwiasta, w smaku podobna do połączenia ziemniaków z orzechami. Ma mnóstwo cennych wartości odżywczych, pomaga przy zaparciach, działa...
Zobacz

Trzy powody, dla których warto włączyć olej rzepakowy do swojej diety

Olej rzepakowy ma niestety w Polsce złą sławę z uwagi na to, iż w dawnych czasach zawierał on toksyczny kwas erukowy, którego spożycie źle wpływało na serce...
Zobacz