Cukrzyca ciążowa - Co to jest?

W ciąży konieczne jest regularne badanie poziomu cukru we krwi. W przypadku, gdy poziom glukozy w organizmie będzie stale rosnąć, Twoja ciąża wymagać będzie specjalnej opieki, ponieważ grozi to wystąpieniem tzw. cukrzycy ciążowej. Dobra wiadomość jest jednak taka, że dolegliwość ta dotyka jedynie 2-4% ciężarnych. Rozwija się zwykle w II trymestrze ciąży, a jej objawy na ogół ustępują po porodzie.

Co to jest cukrzyca ciążowa?

Cukrzyca ciążowa może pojawić się u każdej z nas, ale w największej grupie ryzyka znajdują się te przyszłe mamy, które przed zajściem w ciążę miały sporą nadwagę, bądź w ich najbliższej rodzinie jest ktoś chory na cukrzycę typu II. Trzeba także wiedzieć, że w przypadku stwierdzenia podwyższonego poziomu cukru w czasie poprzedniej ciąży, ryzyko tej dolegliwości wzrasta wraz z wiekiem. Polega ona na nietolerancji węglowodanów, którą wywołują zaburzenia gospodarki hormonalnej.

Czym grozi zaniedbanie cukrzycy ciążowej?

Nierozpoznana, bądź źle leczona cukrzyca może powodować przedwczesny poród, niedojrzałość metaboliczną wielu narządów płodu, przerost serca oraz związane z tym upośledzenie jego czynności po porodzie. Niestety, u ciężarnych z cukrzycą częściej niż u tych zdrowych dochodzi do zgonu wewnątrzmacicznego. Kiedy jednak ciąża w której wystąpiła cukrzyca ciążowa skończy się szczęśliwym rozwiązaniem, często do powikłań zalicza się tzw. makrosomia, czyli nadmierną wielkość lub masę płodu (dziecko po urodzeniu waży więcej niż 4,2 kg). To z kolei stwarza ryzyko przedłużonego i utrudnionego porodu oraz urazów okołoporodowych u matki i malucha. Jeśli natomiast cukrzyca nie jest dobrze rozpoznana lub leczona, noworodki często rodzą się z zaburzeniami oddychania z uwagi na niedojrzałość płuc i niejednokrotnie wymagają podłączenia do respiratora. Częstym powikłaniem tej dolegliwości jest także ostry przebieg żółtaczki noworodkowej.

Dieta przy cukrzycy ciążowej

Dieta w cukrzycy ciążowej jest bardzo podobna do zwykłej diety cukrzycowej. Nie ma niestety diety uniwersalnej, lekarz prowadzący przygotowuje ją indywidualnie dla każdej pacjentki. Warto jednak zapoznać się z najważniejszymi wytycznymi, które powinna spełniać. Kobietom cierpiącym na cukrzycę ciążową zaleca się zalecają tzw. dietę bogatoresztkową. Składniki resztkowe (głównie błonnik) znajdziesz w jarzynach, owocach czy produktach zbożowych, hamują one nadmierne wchłanianie glukozy. Bezsprzecznie należy unikać wszelkiego rodzaju słodyczy, a posiłki powinny dostarczać odpowiednie ilości węglowodanów (40% dziennego zapotrzebowania energetycznego), białka (30% dziennego zapotrzebowania energetycznego) i tłuszczu (30% dziennego zapotrzebowania energetycznego) oraz utrzymywać się pomiędzy 2300 a 2500 kcal dziennie.

Autor

Andrzej Paleta

Zdrowie i Medycyna