Andrzej Paleta
Zdrowie i Medycyna
W ciąży konieczne jest regularne badanie poziomu cukru we krwi. W przypadku, gdy poziom glukozy w organizmie będzie stale rosnąć, Twoja ciąża wymagać będzie specjalnej opieki, ponieważ grozi to wystąpieniem tzw. cukrzycy ciążowej. Dobra wiadomość jest jednak taka, że dolegliwość ta dotyka jedynie 2-4% ciężarnych. Rozwija się zwykle w II trymestrze ciąży, a jej objawy na ogół ustępują po porodzie.
Cukrzyca ciążowa może pojawić się u każdej z nas, ale w największej grupie ryzyka znajdują się te przyszłe mamy, które przed zajściem w ciążę miały sporą nadwagę, bądź w ich najbliższej rodzinie jest ktoś chory na cukrzycę typu II. Trzeba także wiedzieć, że w przypadku stwierdzenia podwyższonego poziomu cukru w czasie poprzedniej ciąży, ryzyko tej dolegliwości wzrasta wraz z wiekiem. Polega ona na nietolerancji węglowodanów, którą wywołują zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Nierozpoznana, bądź źle leczona cukrzyca może powodować przedwczesny poród, niedojrzałość metaboliczną wielu narządów płodu, przerost serca oraz związane z tym upośledzenie jego czynności po porodzie. Niestety, u ciężarnych z cukrzycą częściej niż u tych zdrowych dochodzi do zgonu wewnątrzmacicznego. Kiedy jednak ciąża w której wystąpiła cukrzyca ciążowa skończy się szczęśliwym rozwiązaniem, często do powikłań zalicza się tzw. makrosomia, czyli nadmierną wielkość lub masę płodu (dziecko po urodzeniu waży więcej niż 4,2 kg). To z kolei stwarza ryzyko przedłużonego i utrudnionego porodu oraz urazów okołoporodowych u matki i malucha. Jeśli natomiast cukrzyca nie jest dobrze rozpoznana lub leczona, noworodki często rodzą się z zaburzeniami oddychania z uwagi na niedojrzałość płuc i niejednokrotnie wymagają podłączenia do respiratora. Częstym powikłaniem tej dolegliwości jest także ostry przebieg żółtaczki noworodkowej.
Dieta w cukrzycy ciążowej jest bardzo podobna do zwykłej diety cukrzycowej. Nie ma niestety diety uniwersalnej, lekarz prowadzący przygotowuje ją indywidualnie dla każdej pacjentki. Warto jednak zapoznać się z najważniejszymi wytycznymi, które powinna spełniać. Kobietom cierpiącym na cukrzycę ciążową zaleca się zalecają tzw. dietę bogatoresztkową. Składniki resztkowe (głównie błonnik) znajdziesz w jarzynach, owocach czy produktach zbożowych, hamują one nadmierne wchłanianie glukozy. Bezsprzecznie należy unikać wszelkiego rodzaju słodyczy, a posiłki powinny dostarczać odpowiednie ilości węglowodanów (40% dziennego zapotrzebowania energetycznego), białka (30% dziennego zapotrzebowania energetycznego) i tłuszczu (30% dziennego zapotrzebowania energetycznego) oraz utrzymywać się pomiędzy 2300 a 2500 kcal dziennie.
Zdrowie i Medycyna