Trzy powody, dla których warto włączyć olej rzepakowy do swojej diety

Olej rzepakowy ma niestety w Polsce złą sławę z uwagi na to, iż w dawnych czasach zawierał on toksyczny kwas erukowy, którego spożycie źle wpływało na serce. Warto wiedzieć zatem, iż od ponad 20 lat uprawiany jest jedynie rzepak genetycznie modyfikowany, który w efekcie tych modyfikacji utracił w/w kwas. Po wprowadzeniu do praktyki rolniczej powyższych odmian olej rzepakowy uważa się za jeden z najcenniejszych tłuszczów jadalnych. Dlaczego?

Za pierwszy powód, dla którego olej rzepakowy jest tak cenny, uważa się jego unikalny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych. W oleju tym stosunek Omega-6 do Omega-3 wynosi 2:1, co uznano za proporcję idealną. Kwasy te działają korzystnie na gospodarkę lipidową, zmniejszając stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi.

Drugim powodem, dla którego olej rzepakowy zyskał wielu zwolenników jest duża zawartość naturalnych antyoksydantów. Zawarte w nim tokoferole zalicza się do biologicznie czynnych antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, uważanymi za jeden z czynników wywołujących liczne choroby, m.in. o podłożu zapalnym, takie jak miażdżycę i cukrzycę. Wolne rodniki uszkadzają ponadto błony komórkowe oraz zaburzają przebieg procesów metabolicznych, co może prowadzić do rozwoju nowotworów. Współdziałające z tymi związkami polifenole mają zdolność wychwytywania wolnych rodników, a także zapobiegają utlenianiu olejów roślinnych. Obecny w oleju rzepakowym ß-karoten, inaczej prowitamina A, należy do grupy tzw. karotenoidów, czyli substancji odpowiedzialnych za kolor produktów żywnościowych. Ponadto substancja ta jest antyoksydantem, który zapobiega negatywnemu wpływowi wolnych rodników, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz wzmacnia odporność.

Trzecim, jednak zapewne nie ostatnim powodem, dla którego warto zwrócić uwagę na tłuszcz pozyskany w wyniku tłoczenia nasion rzepaku, jest zawartość steroli roślinnych, zwanych inaczej fitosterolami. Zmniejszają one stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ta właściwość wiąże się z hamowaniem jego wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Olej rzepakowy zawiera: ß-sitosterol, kampesterol oraz brassikasterol.

 

Autor

Maria Jarocin

Zdrowie i Medycyna